Як заточити манікюрні інструменти
Вибрати й купити манікюрний інструмент для домашнього використання - лише перший етап на шляху до красивого манікюру. Адже будь-який інструмент, тим більше манікюрний, потребує постійного догляду і дотриманні правил експлуатації. наприклад, манікюрні ножиці, кусачки, пушер необхідно регулярно заточувати, для того, щоб уникнути травмування нігтьової пластини, ложа нігтя і недопущення появи на шкірі задирок, ранок, запалень. Професійні майстри манікюру і педикюру в більшості випадків користуються послугами фахівців із заточування, які для додання гостроти лез використовують верстати. Але заточити інструмент можна і вдома без спеціального оснащення. Наскільки такий підхід правильний?
Якою може бути заточка професійних манікюрних інструментів
Розрізняють 2 основних види заточки манікюрного інструменту - заводську і ручну. Заводська - та, з якою більшість інструментів продаються. Вона зберігає гостроту лез протягом 10-15 застосувань, після чого леза починають затупляться. Працювати інструментом з затупленою робочою поверхнею не можна - великий ризик отримання задирок, ранок, рваних країв шкіри.
Ручна заточка більш якісна і надійна. Але вона вимагає певної майстерності і навичок. Як заточити манікюрні ножиці в домашніх умовах? Можна впевнено стверджувати - без професійного обладнання впоратися з цим завданням не вийде. Звичайно, можна підправити гостроту лез поза майстерні без використання верстата, але така заточка виручить лише кілька разів, після чого інструмент знову затупітся.
Як заточити манікюрні ножиці та інші інструменти
Як правильно і якісно заточити манікюрні ножиці, щипчики і інші інструменти? Майстри використовують один з 2-х видів верстатів - лазерний або механічний.
Лазерне обладнання дозволяє отримувати точнішу заточку, але метал при такій обробці швидше сточується і стоншується. Механічні верстати оснащені точильним кругом з алмазним абразивом, який, обертаючись, дозволяє сточувати леза до потрібної гостроти.
Заточення манікюрних інструментів в домашніх умовах вимагає використання точильних пристосувань. Вам знадобляться:
- точильний брусок (або рашпіль);
- наждачний папір;
- матеріал для перевірки рівня заточки (ми розповімо про них далі в статті).
Як вдома заточити ножиці для нігтів? За допомогою точильного бруска або рашпіля обробляють більші ділянки лез з дотриманням заводських кутів заточки. Після такої грубої обробки леза заточуються наждачним папером. Її зручно закріпити на будь-яких підставах (наприклад, ручки ложки або виделки). Звичайно, гарантій успіху при самостійній заточенню й відсутності навичок ніхто не дасть. Якщо ви використовуєте професійні дорогі інструменти - краще зверніться до професіоналів.
Як перевірити якість заточення манікюрного інструменту
Наскільки добре заточені ножиці або кусачки для нігтів? Дізнатися про якість результату роботи над гостротою лез допоможуть прості перевірки. Візьміть будь-які з перерахованих нижче матеріалів:
- поліетиленова плівка;
- стрейч плівка;
- серветка з нетканого матеріалу (волога і висушена);
- рукавички з латексу, вінілу або нітрит.
Як перевірити заточку? Зафіксуйте поліетилен таким чином, щоб край плівки був рівним. Стуліть рукоятки ножиць і зробіть рез. Хороші леза не натягуйте, що не рвуть поліетилен.
Перевірка на стрейч-плівці - найвідповідальніша. Розріжте її також, як і поліетиленовий пакет. Плівка не повинна розтягнутися або нерівно розрізатися під дією ножиць.
Якщо розрізати серветку погано заточеним інструментом, то лінія зрізу не буде рівним. Така перевірка добре демонструє наявність задирок на металі.
Для тесту на рукавичках розтягніть виріб між пальців і з'єднайте рукоятки інструменту. Дуже часто ножиці добре ріжуть біля основи, але погано працюють на кінцях. Перевірка на рукавичці покаже, чи є проблеми в заточенню кінчиків ножиць.
В кожному окремому випадку після змикання лез між ними не повинно залишатися зазорів. Якщо ж ви перевіряєте інструмент з однієї ріжучої площиною (пушер, ніж), досить провести ріжуче рух щодо тестованого матеріалу. Добре заточене лезо не викличе опору і створить гарний рівний рез.